-
Rodzaje kaw
- Ziarnista kawa - 100% Arabica
- Ziarnista kawa smakowa 100% Arabica
- Ziarnista kawa BIO
- Ziarnista kawa - 100% Robusta
- Ziarnista kawa bezkofeinowa
- Kawa bezkofeinowa ziarnista aromatyzowana
- Mieszanki Espresso
- Rozpuszczalna kawa
- Rozpuszczalna kawa smakowa
- Kawa na filtr, v60
- Cascara i produkty kawowe
- Zielona kawa
-
Kawa według kraju pochodzenia
- Guinejská káva
- Kawa hawajska
- Kawa Togo
- Kawa w Wenezueli
- Kawa z Australii
- Kawa z Bali
- Kawa z Boliwii
- Kawa z Brazylii
- Kawa z Burundi
- Kawa z Dominikany
- Kawa z Ekwadoru
- Kawa z El Salvadoru
- Kawa z Etiopii
- Kawa z Gwatemali
- Kawa z Hondurasu
- Kawa z Indii
- Kawa z Indonezji i Jawy
- Kawa z Jamajki
- Kawa z Jemenu
- Kawa z Kamerunu
- Kawa z Kenii
- Kawa z Kolumbii
- Kawa z Kongo
- Kawa z Kostaryki
- Kawa z Malawi
- Kawa z Meksyku
- Kawa z Myanmar (Birma)
- Kawa z Nepalu
- Kawa z Nikaragui
- Kawa z Panamy
- Kawa z Papui Nowej Gwinei
- Kawa z Peru
- Kawa z Puerto Rico
- Kawa z Rwandy
- Kawa z Tanzanii
- Kawa z Timoru
- Kawa z Ugandy
- Kawa z Wietnamu
- Kawa z Wybrzeża Kości Słoniowej
- Kawa z Zambii
- Kawa z Zimbabwe
- Kubańska kawa
Potrzebujesz porady?
Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Kawa z Etiopii
Etiopia jest uważana za prawdziwą ojczyznę drzewa kawowego. Często jest bezpośrednio kojarzona ze słowem kawa, pochodzącym od nazwy etiopskiej prowincji Kaffa. To właśnie tam rzekomo "odkryto" pierwszy krzew kawowy. Kawa uprawiana w Etiopii ma aromat przypominający wino i bogaty, harmonijny smak.… cały opis
Z czasopisma o herbacie
- 4. Jeśli masz wybór, dlaczego nie wybrać tego, co najlepsze?
- 6. Bądź dla niej dobry–chroń ją przed światłem.
ETHIOPIA YIRGA CHEFFE kawa ziarnista
ETHIOPIA DJIMMAH kawa ziarnista
ETHIOPIA SIDAMO GRADE1 kawa ziarnista
ETHIOPIA DJIMMAH BIO kawa ziarnista
ETHIOPIA LIMU GRADE 2 kawa ziarnista
ETHIOPIA SIDAMOO MOCHA - kawa ziarnista
ETHIOPIA SIDAMO DURATO BOMBE - MICRO LOT
ETHIOPIA ARICHA NATURAL GRADE 1 BIO - Kawa ziarnista
Kawa z Etiopii
Etiopia jest uważana za prawdziwą ojczyznę drzewa kawowego. Często jest bezpośrednio kojarzona ze słowem kawa, pochodzącym od nazwy etiopskiej prowincji Kaffa. To właśnie tam rzekomo "odkryto" pierwszy krzew kawowy. Kawa uprawiana w Etiopii ma aromat przypominający wino i bogaty, harmonijny smak. Eksperci zaliczają ją do najlepszych na świecie. Ziarna Arabiki rozróżnia się jako longberry i shortberry. Ziarna longberry są bardziej cenione za swój winny, korzenny smak.
Kraj ten ma idealne warunki do uprawy drzew kawowych. Doskonała kawa pochodzi na przykład z okolic płaskowyżu Tana, gdzie krzewy arabica rosną dziko w zagajnikach, w gospodarstwach rolnych i na dużych plantacjach. Etiopczycy przetwarzają kawę zarówno metodą suchą, jak i mokrą, eksportując zielone ziarna głównie do Niemiec, Francji i Japonii.