Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

ETHIOPIA ARICHA NATURAL GRADE 1 BIO - Kawa ziarnista

Kod: 1910

Kawa z Yirgacheffe ma cytrusowy profil smakowy i okrągłą bazę. Ziarna jednego z najbardziej prestiżowych regionów kawowych są uwielbiane przez koneserów na całym świecie. Ethiopia Aricha Natural Grade 1 BIO nie zawiedzie poszukujących perfekcji ani fanów stabilnej jakości. Oprócz lekkich nut cytrusowych zachwyci ich smak jagód i karmelu.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Etiopia
Różnorodność
Różnorodność:
Heirloom
Region
Region:
Yirgacheffe
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1950 - 2150m
Smak
Smak:
Karmel, Cytrus, Borówki
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Sucha
BIO
BIO:
Tak

Skład

Arabika BIO 100%

Pianka i aromat kawy

Ethiopia Aricha Natural Grade 1 BIO jest topową arabiką o pięknej, średniej cytrynowej kwasowości i zaokrąglonej, aksamitnej bazie. Wyróżnia się atrakcyjnym smakiem łączącym w sobie jagody, bergamotkę i karmel. W drugim planie wyczuwalne są nuty dojrzałych owoców podkreślone karmelowym posmakiem.

Kawa ta doskonale nadaje się przygotowywania w jakikolwiek sposób. Zdecydowanie nadaje się do zaparzania w filtrze lub kawiarce, w ekspresie kolbowym wydziela wspaniały aromat. Bariści polecają również przygotowywanie jej jako cold brew, czyli na zimno.

Pochodzenie kawy

Każdy, kto chociaż trochę interesuje się kawą, z pewnością trafił na region Yirgacheffe. W południowej Etiopii, u podnóża pasma górskiego Goraždže, znajduje się jeden z najważniejszych obszarów plantacyjnych. Kawowce rosną tam wysoko w górach, dzięki czemu ich czerwone owoce mogą powoli dojrzewać i gromadzić w sobie najlepsze smaki, jakie ma kawa.

Niektóre źródła szacują, że kawa została odkryta w Etiopii około 850 r. n.e., więc można powiedzieć, że tam się niejako narodziła. Nawiasem mówiąc, lokalna ludność uważa przygotowanie kawy za rytuał, który może trwać do dwóch godzin i jest przeznaczony tylko dla bardzo bliskich przyjaciół gospodarza.

Warto również wspomnieć, że Etiopia miała naprawdę burzliwą historię, a jej klimat polityczny i gospodarczy miał oczywiście wpływ na uprawę krzewów kawowca. Jeden z dużych krachów kraj zanotował w 2003 roku, kiedy to ceny skupu kawy nie pokrywały nawet kosztów jej uprawy i przetwarzania. Wielu farmerów musiało wówczas opuścić swoje plantacje i szukać środków do życia w dużych miastach. Mimo tego plantacje w Etiopii zostały zachowane, a kawa pozostała najważniejszym towarem eksportowym kraju.

Arabika Ethiopia Aricha Natural Grade 1 BIO została nazwany na cześć przetwórni Aricha, założonej przez lokalnych plantatorów. Drugie pokolenie plantatorów kawy zdecydowało się na budowę zakładu, z którego usług korzysta dziś około 1500 farmerów. Pracownicy przetwórni nadzorują też zbiory i skrupulatnie sprawdzają jakość dostarczanych jagód.

Owoce kawowca przetwarzane są metodą naturalną, co oznacza, że ​​układane są na tzw. łóżkach afrykańskich (Aricha ma ich dokładnie 220) i powoli suszone (do 3 tygodni) w bezpośrednim słońcu. Jest to długotrwały i wymagający proces, ponieważ jagody nie mogą się zamoczyć ani zawilgnąć, trzeba je często obracać, a na koniec usunąć z ziaren zaschniętą skórkę i resztki miąższu. Tak wyprodukowana kawa posiada naturalne owocowe nuty i kompleksową słodycz.

 

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

Kawę zmielić.

Na 1 kawę użyć co najmniej 1,5-2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.

Kawę zalać wodą o temperaturze około 95 ° C

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


GWATEMALA - ANTIQUA SAN JUAN SCR90 kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

GWATEMALA - ANTIQUA SAN JUAN SCR90 kawa ziarnista

Popularną odmianę Bourbon charakteryzują małe i regularne ziarna, kwasowość i pełna intensywność. Plantacyjnej kawy Gwatemali nie może zabraknąć na twojej półce wśród ulubionych smakołyków. Niezwykle intensywny, owocowy aromat i średni stopień prażenia – smakuje jak małe ristretto i klasyczne espresso.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
146,4 zł /1000 g 14,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 22. 5. 2024

MEXICO MARAGOGYPE BARRANCO HAND ziarnista kawa
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

MEXICO MARAGOGYPE BARRANCO HAND ziarnista kawa

Kiedy brak ci pomysłu lub masz głowę jak balon ... to nadszedł czas, by zaparzyć kolejną filiżankę aromatycznej kawy. A dlaczego nie spróbować meksykańskiego przysmaku o przenikliwym aromacie i słodkim smaku? Maragogype Barranco Hand wybrane zostało dla premiowych produktów i do Nespresso. Pozwól sobie na chwilę z dobrą kawą!  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
257,0 zł /1000 g 25,7 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 22. 5. 2024

KOLUMBIA SUPREMO MEDELIN ANDEANO ziarnista kawa
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOLUMBIA SUPREMO MEDELIN ANDEANO ziarnista kawa

Sto procent Arabica, sto procent doświadczenie degustacyjne!  Elegancka Kolumbia Supremo Medelin przygotuje niezapomniane spotkanie  egzotycznych owoców i czekolady. Chociaż mocna i aromatyczna, jednak delikatna i harmonizująca. Ekskluzywne i regularne ziarna kawy są palone do ciemnego koloru, tworząc delikatne i atrakcyjne olejki zapachowe. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
154,7 zł /1000 g 15,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 22. 5. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »