Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl

Dlaczego produkty od nas?

  • Dowóz za darmo nad 99 zl.
  • Zadowolonych klientów
  • Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych

Opinie o Manutea.pl na Opineo.pl

 

 

 



6. Bądź dla niej dobry–chroń ją przed światłem.

20. 4. 2019 3 minuty czytania
Po prostu pomyśl. Gdy kobieta kupi sobie luksusowe szpilki, nie spaceruje w nich po szutrowej drodze ani nie czyści ich środkiem do pielęgnacji WC. Podobnie mężczyzna, który przyniesie do domu najnowszy model piły motorowej. Nie schowa jej w wilgotnej piwnicy i nie będzie nią przecinać betonowych słupków. Szpilki, piła, pralka, samochód, dom… wszystko to potrzebuje troski.

Nie wolno zapominać o tym, że i zwykłe rzeczy takie, jak żywność również tego wymagają. Nie pozbawiaj się wspaniałych doznań, dlatego oszczędź kawie cierpienia. Wyrosła, została zebrana, wypalona i dostarczona tylko po to, żeby sprawiała Ci przyjemność…

Gdzie zniknął jej aromat? Gdzie się podział oszałamiający zapach?

Nie musisz zadawać takich pytać, gdy do kawy podchodzisz jakby w rękawiczkach. Gdy masz zamiar wypić naprawdę doskonałą kawę pełną smaku, musisz kłaść nacisk na jej prawidłowe przechowywanie. Najważniejszym jest, żeby ograniczyć kontakt z powietrzem, wilgocią i światłem.

Uciekło w trakcie mielenia

- Kupując kawę mieloną w supermarkecie miej na uwadze, że jej świeżość i aromat wytrzyma tylko przez dwa tygodnie. Z każdą minutą przebywania w stanie zmielonym zanika jej smak i aromat. Nie wolno na to pozwalać, bo dzięki nim z kawy możesz przygotować wyśmienity i orzeźwiający napój. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest zmielenie kawy ziarnistej bezpośrednio przed zaparzeniem.

Ulotniły się podczas pakowania

- Kawę najwyższej jakości możesz rozpoznać po opakowaniu. Gdy sprzedawca dostarczy ci ją w nieprzezroczystym woreczku z zaworkiem, jesteś połowicznym zwycięzcą. Jednokierunkowy zaworek jest oznaką maksymalnej dbałości. Powinien znajdować się na opakowaniach ze świeżo paloną kawą. Uwalnia ona gazy, które mogłyby nadmuchiwać woreczek, a nawet doprowadzić do jego pęknięcia. W przypadku, gdy woreczek nie posiada zaworka, należy świeżo paloną kawę odpowietrzyć a następnie odpowiednio zapakować.

Wiatr ją przewiał a słońce zniszczyło

- Po zakupieniu kawy mielonej lub ziarnistej, zawsze umieszczaj ją w opakowaniu, które ogranicza dostęp powietrza, światła i wilgoci. Gdy po otwarciu oryginalnego opakowania kawa wejdzie w kontakt z powietrzem, będzie szybko tracić świeżość i aromat. Nieprzezroczyste szkło, ceramika, metalowe pojemniki ze szczelnym lub korkowym zamknięciem będą idealne. Oczywiście, jeżeli przechowujesz kawę w ciemnym i chłodnym miejscu. Ale uwaga: Każdorazowo po otwarciu pojemnika wpuszczasz do niego powietrze i w ten sposób przyspieszasz proces starzenia. Idealnym rozwiązaniem jest przechowywanie kawy w woreczku z zatrzaskiem, z którego wytłoczysz powietrze przez zatrzask a woreczek szczelnie zamkniesz.

Piekarnik podgrzał, lodówka przyciągnęła wilgoć

- Najlepszym miejscem do przechowywania kawy jest chłodna, ciemna i sucha spiżarnia. Jeżeli jej nie posiadasz a dysponujesz jedynie aneksem kuchennym, powinieneś wybrać miejsce jak najbardziej oddalone od źródeł ciepła – piekarnika, kuchenki, suszarki, zmywarki… W takich warunkach przechowuj kawę w szafce lub szufladzie, gdzie światło nie ma dostępu. Promienie słoneczne są bardzo szkodliwe dla kawy. Nie wkładaj jej do lodówki ani do zamrażarki. Są one pełne różnorodnych zapachów, które kawa plantacyjna doskonale wchłania, a poza tym - zmiany temperatury przy otwieraniu i zamykaniu lodówki mogą doprowadzić do osadzania się wilgoci na ściankach opakowania, co prowadzi do niepożądanego zawilgocenia kawy.

Częste przesypywanie pozbawia aromatu

Po zakupieniu większej ilości ziarnistej kawy plantacyjnej, proponujemy umieścić ją w nieprzezroczystym, szczelnym pojemniku, który należy postawić w chłodnym i ciemnym miejscu. Do mniejszego pojemnika odsypuj tylko taką ilość kawy, jaka jest potrzebna do codziennego przygotowywania napoju. Duży pojemnik otwieraj wyłącznie wtedy, gdy chcesz przesypać kawę do mniejszego pojemnika. Ograniczysz w ten sposób kontakt ziarenek z powietrzem.

…na zakończenie

- Jeżeli kupiłeś naprawdę wyśmienitą ziarnistą kawę plantacyjną i przestrzegałeś wszystkich zaleceń, to pewnego dnia stwierdzisz, że pojemniki są puste a filiżanki ze smutkiem czekają na swój codzienny przydział. W takim momencie nadchodzi czas odwiedzić swojego ulubionego sprzedawcę i uzupełnić zapasy. Wybieraj, przechowuj i parz kawę tak, żaby zawsze móc cieszyć się jej świeżością i wyrazistym smakiem.

Następny rozdiał

  1. Jak rozpoznać, czy kawa jest dobrej, czy złej jakości?
  2. 9x tak dla świeżej kawy.
  3. Kawa powinna być gorąca jak piekło, czarna jak diabeł i słodka jak miłość.
  4. Jeśli masz wybór, dlaczego nie wybrać tego, co najlepsze?
  5. Zaparz sobie kawę na sto sposobów.
  6. Bądź dla niej miły – chroń ją przed światłem, ciepłem i wilgocią.
  7. Trzynaście powodów, dla których warto z nami zostać.
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »