Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

SŁODKA KUBA - puszka upominkowa 300 g

Kod: 1500

Zróbcie swoim bliskim piękny prezent, który zachwyci ich umysł i kubki smakowe! Przygotowaliśmy dla Was ekskluzywny pakiet kawy w puszce upominkowej.

"Skosztujcie kawy o charakterystycznym smaku czekolady i karmelu"

Puszka jest wypełniona ziarnami kawy aż po brzegi.

76,6 zł brutto
62,3 zł netto
Dostarczymy do Środy, 22. 5. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Delikatna, słodka kawa o pełnym ciele będzie smakowała odkrywcom nowych rozkoszy, a także doświadczonym magom kofeiny. Kuba Serrano Superior zawiera mniej kwasów niż odmiany wysokogórskie. Cechuje ją ciemny i osobliwy smak gorącej czekolady i karmelu. Podobnie jak w wypadku wszystkich dobrej jakości stuprocentowych arabik, również w tym wypadku powstaje przy poprawnym ekstrahowaniu gęsta i spójna pianka.

Pochodzenie kawy

Pasmo górskie Sierra Maestra znajduje się na południowym wybrzeżu wyspy Kuba. Jego najwyższa góra (a równocześnie najwyższa góra Kuby), Pico Turquino, ma 1974 m n.p.m. Klimat tropiczny i wilgotny stwarza idealne warunki dla uprawy kawowca (Coffea arabica). Miejscowa gleba jest bogata na miedź, mangan, chrom i żelazo. Kawa kubańska ma więc wyjątkowy smak. Najczęstsze odmiany, jakie znajdziemy na Kubie, to Bourbon, Typica, Caturra i Catui & Catimor.

Kawowce są zbierane ręcznie od lipca do grudnia. Ich czerwone owoce, wielkością i wyglądem podobne do czereśni, są obrabiane tak zwaną mokrą drogą, a więc przez przemywanie. Zaraz po zbiorze są wsypane do dużych zbiorników z wodą. Jakościowa część zbioru opadnie na dno, reszta zostaje zebrana z powierzchni. Wraz z wodą są czereśnie przeciskane przez specjalne płyty gniotące, które usuną miąższ. Nasienia (ziarenka kawy) poddane są fermentacji, następnie są suszone na słońcu i w suszarkach. Na końcu jest kawa segregowana i pakowana po 60 kilogramach w workach z juty.

Na Kubę kawowce dotarły w 1748 roku. Plantacje kawowe są obrabiane przez mieszkańców wsi, do których należą najczęściej małe kawałki ziemi. Często zrzeszają się w większych grupach, by zapewnili lepszy zbyt. Każda partia kawy kubańskiej ma wyraźną i dającą się udowodnić historię. Co roku kraj eksportuje jej 8 tysięcy ton. Kubańczycy uwielbiają kawę, gotują ją do termosów, dodają cukier i noszą ze sobą. Kawę z mlekiem można na Kubie otrzymać tylko w lepszych hotelach, tutejsi mieszkańcy piją ją tylko osłodzoną.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »