Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
« Powrót do Waszego wyboru (30 produkty)

ROZDROBNIONE ZIARNA KAKAOWCA BIO

Kod: 862
Ocena: doskonały, 2 recenzje

Można wesoło chrupać! Kawałki surowych ziaren kakaowca pomogą poprawić nastrój i poziom przeciwutleniaczy we krwi. Ile razy zjedliście tabliczkę czekolady, a później przez tydzień tego żeście żałowali ... W przypadku rozdrobnionych ziaren kakaowca możecie być pewni, że nic takiego się nie stanie. Wręcz przeciwnie będziecie zachwyceni stuprocentowym czekoladowym smakiem oraz przypływem pozytywnej energii. 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
200,6 zł /1000 g 20,1 zł /100 g
Dostarczymy do Środy, 22. 5. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Ekwador
Smak
Smak:
Czekolada, Owoce
BIO
BIO:
Tak

Skład

Ziarno kakowca BIO 100%

Smak

Te rozgniecione ziarna kakaowca ukrywają w sobie smak prawdziwej gorzkiej czekolady. Podczas uważniejszej degustacji można odkryć też lekkie ślady owoców i orzechów.

Pochodzenie

Ziarna kakaowca - nasiona kakaowca właściwego (Theobroma cacao) są najczęściej stosowane do wytwarzania masy kakaowej, kakao w proszku, czekolady i różnych słodyczy. Aby zakończyć listę, wspomnijmy również, że niektóre plemiona Indian korzystało go do wykonywania fumigacji. I to właśnie Indianie odkryli, że ziarna kakaowca poprawiają samopoczucie. W epoce prekolumbijskiej są one rozpoznawane nie tylko jako cenne źródło składników odżywczych, ale także jako środek płatniczy. Dla Azteków, nasiona były darem Boga Qutezalcoatla, Majowie je prosto ofiarowali swoim bogom.

Drzewo kakaowca, którego ogólna nazwa wywodzi się z języka greckiego (Theos Bóg, Broma - żywność), jest drzewem początkowo szeroko rozpowszechnionym z południowo-wschodniego Meksyku do dorzecza Amazonki. Ostatnie badania jednak zidentyfikowały natywne obszary występujące w Peru. Rośnie w wilgotnych ekosystemach leśnych i celowo zostało zasiane już w 1900-900 p.n.e.

Drzewo ziarna rodzi w piątym roku po kiełkowaniu, każdego roku może mieć maksymalnie 6000 kwiatów, ale tylko 20 strąków. W tych zazwyczaj ukryte jest około 40 nasion. Rolnicy całe strąki (wydłużone, wzdłużnie rowkowane ziarna kakaowca) zbierają 3-4 razy w roku. Zewnętrzna łupina jest otwierana za pomocą długiego noża i wybierane są ziarna, które są pogrążone w białym i słodkawym miąższu. Po wydobyciu ziaren nastąpi wstępna fermentacja przez kilka dni i następnie się je suszy, zazwyczaj w miejscu nasłonecznionym. Ale praca rolników tutaj nie kończy. Podczas suszenia ziarna często trzeba zgrabiać, by nie zaczęło pleśnieć.

Wśród największych producentów kakao są Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana, Indonezja, Nigeria, Brazylia ... Ziarna są głównym składnikiem czekolady, ale miąższ również jest wykorzystywany. Jest on używany do przygotowania orzeźwiających soków, koktajli lub galaretek. Może być również używany do produkcji napoju alkoholowego dostępnego zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych.

Chociaż prawie każdy kocha czekoladę i kakao, wielu się waha czy jego spożycie jest zdrowe. Badania naukowe potwierdzają, że ziarna kakaowca, zawierają znaczne ilości przeciwutleniaczy (najwięcej z wszystkich pokarmów świata), magnezu, wapnia, potasu, fosforu, teobrominę i kofeinę. Dzięki temu kakao poprawia samopoczucie, dodaje energii i może przyczynić się do zapobiegania niektórym chorobom.

Rozdrobione ziarna kakaowca mogą być spożywane jak orzeszki ziemne. Można pojadać je bezpośrednio się lub posypać im desery, sałatki i ryby. Doskonale smakują przy kieliszku czerwonego wina.

Efekty kawy

Kakao
Efekty kakao

Wzór opakowania czekolady i kakao

Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.

Sposób przygotowania

Można je spożywać jako orzechy.

Smak i nuty:
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Wartość odżywcza / 100g ziaren kakao
Wartość energetyczna: 520 kcal
Tłuszcze: 52 %
Białka: 14 g
Sacharydy: 20 g
Teobromina: 1,3 g
Kofeina: 0,1 g
Pomóżcie innym przy wyborze:

16. 10.

Ocena: doskonały
Rozdrobnione ziarna kakaowca - po rozpakowaniu byłem trochę zdziwiony, co to jest? Struktura i kolor drobniejszego żwiru (nie byłem bardzo zadowolony z wyglądu) ale po zapachu, stwierdziłem, że nie będzie tak źle, jak to wyglądało na początku. Smaczne - ale kto nie lubi wysokiej „oktanowej czekolady”, to może to nie być dla niego właściwy wybór. Dla mnie jest super! wystarczy tylko trochę i powoli przeżuwać- smak jest świetny i długo utrzymuje się w ustach. To tylko moja opinia - każdy musi dokonać własnego osądu, ale najpierw musi spróbować :) Ja uważam że są bardzo dobre.

30. 9.

Ocena: bardzo dobra
Rozdrobnione ziarna kaowca kupiłam z ciekawości i nie żałuję! Sa bardzo smacze, jem je jako przekąskę albo dodaję rano do musli albo jogurtu. Polecam Gosia

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


BRAZYLIA MINAS SWISS WATER DECAF- ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA MINAS SWISS WATER DECAF- ziarnista

Brazylijską kawę na pewno już próbowaliśćie. Może pochodziła z tradycyjnego regionu Sul de Minas. A może tym razem napić się tej bezkofeinowej? Delikatna szwajcarska metoda pozbawiła kawę popularnego alkaloidu, ale pozostawiła jej naturalnie pyszny smak i aromat. Wasz kubek będzie pełen czekolady i orzechów, słodki, zrównoważony i pachnący. Możecie sobie na niego powzolić tyle razy, ile chcecie. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
173,0 zł /1000 g 17,3 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 22. 5. 2024

15% ZNIŻKA
KOSTARIKA SAN RAFAEL TARRAZU SHB RZ kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOSTARIKA SAN RAFAEL TARRAZU SHB RZ kawa ziarnista

Naprawdę nie piłeś jeszcze kawy z Kostaryki? Musisz szybko to zmienić! Gleby wulkaniczne kraju Ameryki Środkowej dają kawie pełny, szlachetny smak. W przypadku kawy San Rafael z regionu Tarrazu wrażenie jest wzmocnione przez aksamitne słodkie nutki karmelu. Zaufaj ekspertom, na Costa Rica rośnie 400 milionów drzew kawowych! Nie będziesz zawiedziony. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
179,1 zł /1000 g 152,3 zł /1000 g 15,2 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 22. 5. 2024

FRANCUSKA WANILIA kawa rozpuszczalna
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

FRANCUSKA WANILIA kawa rozpuszczalna

Wanilia jest chyba najczęściej używaną przyprawą na świecie. Europejczycy kochają ją od 16 wieku, ale starożytni Aztekowie i  Toltekowie wiedzieli o wanilii znacznie wcześniej. French vanilla  lub  Bourbon jest importowana z wyspy Reunion. Jej uprawa, zbiór i przetwarzanie jest trudne, więc i cena nie jest niska. Zrób sobie teraz przyjemność i wypróbuj ją w kawie z Meksyku.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
142,8 zł /1000 g 14,3 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 22. 5. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »