Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

PAPUA NOVA GUINEA BAROIDA ESTATE HIGHLANDS - MICRO LOT

Kod: 1519

Jest młoda i pełna zapału. Plantacja w Baroida Estate skupia na sobie coraz większą uwagę, ponieważ pochodząca z niej kawa jest bardziej niż intrygująca. Jeśli lubicie mleczną czekoladę, truskawki i pomarańcze, na pewno przypadnie Wam do gustu. Tym bardziej, że jest to mikrolot, kawa o wyraźnie określonym pochodzeniu, uprawiana i dostępna tylko w niewielkich ilościach. Arabika z wysokich gór Papui Nowej Gwinei zadowoli nawet najdelikatniejsze podniebienia.

 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Papua-Nowa Gwinea
Różnorodność
Różnorodność:
Bourbon
Region
Region:
Baroida Estate
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1708 - 1850m
Smak
Smak:
Owoce, Mleczna czekolada
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Kawę ziarnistą Papua Nowa Gwinea Baroida Estate Highlands można zaliczyć do tych bardziej słodkich, owocowych, osiągających najwyższą jakość. W jej smaku łatwo dostrzeżecie bogaty posmak czekolady i świeże nutki truskawek oraz pomarańczy. Arabika ta wytwarza delikatną, jasną piankę.

Pochodzenie kawy

Do popularyzacji tej kawy mocno przyczynił się plantator, który w latach sześćdziesiątych XX wieku zdecydował się założyć „imperium” Baroida we wschodniej części Papui Nowej Gwinei. Przy wsparciu rządu zachęcającego zagranicznych rolników do zakładania w kraju nowych plantacji, kilka z nich powstało w okolicach wioski Aiyura, które to później stały się znane jako Baroida Estate. Nazwa nawiązuje do ogromnego głazu znajdującego się w lokalnej rzece. Mieszkańcy Aiyury kojarzą go z Benem Colbranem. Powód jest oczywisty - podobnie jak kamień obmywany wodą, również niejaki Colbran potrafił przetrwać trudne czasy. Z nieustającym entuzjazmem zakładał plantację krzewów kawowca i dawał przy tym zatrudnienie wielu okolicznym mieszkańcom. Jego dziedzictwo wciąż mają w pamięci potomkowie rodziny Colbran.

Plantacje Baroida znajdziemy w paśmie Jabara we wschodniej części kraju. Jego szczyty osiągają wysokość 2 400 metrów nad poziomem morza, a tuż pod nimi rosną zielone krzewy kawowca, na 220 hektarach, podzielone na prawie 30 obszarów. Na każdym obszarze uprawia się inną odmianę, aby zachować absolutną czystość produkowanego ziarna. Najwyższa staranność i wyjątkowo pieczołowicie zapisywane informacje o każdej partii znacznie przyczyniają się do sukcesu całego zespołu plantacji.

Kawa zbierana jest w okresie maj-czerwiec i to wyłącznie w pełni dojrzałe jagody. Zbiory przetwarzane są przez przemywanie, czyli sposobem mokrym. Jagody wsypywane są do urządzeń z tarkami, które usuwają skórkę i część miąższu otaczającego ziarenka kawy. Następnie kawa fermentuje przez 36 godzin w zbiornikach z wodą. Naturalne procesy chemiczne są odpowiedzialne za rozpuszczanie resztek miąższu, a powstałe w wyniku tego procesu substancje śluzowate są zlewane z kawy przez pracowników poprzez potrząsanie i wykonywanie okrężnych ruchów kadziami. Na zakończenie zielone ziarenka kawy oczywiście należy dobrze wysuszyć (bezpośrednio na słońcu lub w suszarniach). Do listopada ewentualnie grudnia kawa jest przechowywana w jutowych workach, w stabilnej temperaturze i wilgotności, aby dojrzała. Dopiero wtedy trafia na rynek lub jest wysyłana w świat.

Przemysł kawowy Papui Nowej Gwinei opiera się na przestarzałej infrastrukturze, jest coraz mniej wspierany przez rząd i zmaga się ze złożoną komunikacją pomiędzy lokalnymi społecznościami o różnych tradycjach kulturowych. Mimo tego niektórym plantatorom udaje się wyprodukować kawę o oszałamiających parametrach a ich wytrwałość i gorliwość motywuje innych. W ostatnich latach ich wysiłki mające na celu przyciągnięcie zagranicznych inwestorów i kontrolę jakości eksportowanej kawy wspiera Coffee Industry Corporation Limited.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
  2. Na jedną kawę, należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
  3. Zalać wodą o temperaturze około 95 ° C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

Gorąca Brazylia daje światu nie tylko wspaniałych piłkarzy, surowce mineralne i okazję do podziwiania zabytków kultury. Jest także krajem, który zasłynął eksportem szczególnej kawy o świetnej jakości. Stuprocentowa Arabica Santos NY2 jest klasyką, która nigdy się nie znudzi. Któż, by się oparł czekoladzie i orzechom?  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
110,2 zł /1000 g 11,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 22. 5. 2024

GWATEMALA - ANTIQUA SAN JUAN SCR90 kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

GWATEMALA - ANTIQUA SAN JUAN SCR90 kawa ziarnista

Popularną odmianę Bourbon charakteryzują małe i regularne ziarna, kwasowość i pełna intensywność. Plantacyjnej kawy Gwatemali nie może zabraknąć na twojej półce wśród ulubionych smakołyków. Niezwykle intensywny, owocowy aromat i średni stopień prażenia – smakuje jak małe ristretto i klasyczne espresso.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
146,4 zł /1000 g 14,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 22. 5. 2024

15% ZNIŻKA
KOSTARIKA SAN RAFAEL TARRAZU SHB RZ kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOSTARIKA SAN RAFAEL TARRAZU SHB RZ kawa ziarnista

Naprawdę nie piłeś jeszcze kawy z Kostaryki? Musisz szybko to zmienić! Gleby wulkaniczne kraju Ameryki Środkowej dają kawie pełny, szlachetny smak. W przypadku kawy San Rafael z regionu Tarrazu wrażenie jest wzmocnione przez aksamitne słodkie nutki karmelu. Zaufaj ekspertom, na Costa Rica rośnie 400 milionów drzew kawowych! Nie będziesz zawiedziony. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
179,1 zł /1000 g 152,3 zł /1000 g 15,2 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 22. 5. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »