Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
« Powrót do Waszego wyboru (7 produkty)

Kongo Ngula BIO - kawa ziarnista

Kod: 1783

Dla miłośników wysokogórskiej kawy, dla fanów ekologicznych upraw, dla koneserów napojów o atrakcyjnych smakach i niezwykłych aromatach - dla Was i Waszych przyjaciół wypalamy najwyższej jakości ziarna z regionu Kivu w Kongo. Dostarczy Wam doznań słodkich jak miód i gorzkich jak grejpfrut. Skosztujcie kawy z krainy minerałów, baobabów i goryli górskich.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
163,8 zł /1000 g 139,2 zł /1000 g 13,9 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 22. 5. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Kongo
Różnorodność
Różnorodność:
Bourbon
Region
Region:
Southern Kivu
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1700m
Smak
Smak:
Słodki, Śliwki , Grejpfrut
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre
BIO
BIO:
Tak

Skład

Arabika BIO 100%

PIANKA I SMAK KAWY

Kongo Organic Ngula to jedna z kaw o wyjątkowych parametrach. Jej miodowy aromat zdaje się predestynować jej słodki, bardzo nowatorski smak, który łączy gorycz i kwasowość grejpfruta ze słodyczą i soczystością dojrzałych śliwek. Ciało jest pełne i lekkie, kawa ma złożony efekt.

Ta kawa świetnie nadaje się do filtra, ale nie pomylicie się również używając dzbanka mokka lub vakuum potu.

Pochodzenie kawy

Region Kivu odnosi się do dużego obszaru wokół całego jeziora Kivu, który obejmuje nie tylko Demokratyczną Republikę Konga, ale także Rwandę. Charakteryzuje się bujną roślinnością, wysokimi wzgórzami i skałą wulkaniczną. Zróżnicowana przyroda Konga nie jest tylko przywilejem wokół jeziora, las deszczowy znany jest z dużej różnorodności biologicznej i jest domem dla wielu endemicznych gatunków roślin i zwierząt. Rzeczywiście, Demokratyczna Republika Konga jest najbardziej zróżnicowanym biologicznie krajem Afryki.

Kongo, jako że leży na równiku, jest domem dla największej ilości burz na świecie. Klimat jest tropikalny, z wysokimi temperaturami i wilgotnością. Na północy pora sucha trwa od listopada do marca, a pora deszczowa przypada na okres od kwietnia do października. Na południu jest odwrotnie. Temperatury są zazwyczaj stosunkowo stabilne, z niewielkimi wahaniami między porami roku. Największe zmiany temperatury występują między dniem a nocą, kiedy może  ochłodzić się nawet 27 ⁰C. Jeśli chodzi o drzewa kawowe, to są one uprawiane na większych wysokościach w Kongo. Dzięki temu czerwone wiśnie kawowe dojrzewają wolniej i stopniowo. Jednocześnie substancje istotne dla smaku i aromatu powstałej kawy gromadzą się przez dłuższy czas.

Kawa Congo Organic Ngula pochodzi z wyspy Idwji na jeziorze Kivu, więc na jej profil wpływa również wysoka wilgotność.  Interesujące jest, że miejscowi uważają wyspę za miejsce o tragicznej historii i niesamowitej przyszłości. To, co kiedyś było rajem dla rebeliantów, przemytników i elementów przestępczych, przekształca się w obszar rolniczy, gdzie rolnicy pomagają sobie nawzajem, a łącząc się w spółdzielni CPNCK, udało się od 2012 roku wyeliminować nielegalny handel i zbudować pokojową społeczność (nie tylko) rolników.

Małe, bardzo skromne gospodarstwa uprawiają głównie odmiany Arabiki - Typica i Bourbon, na wysokości 1 600 - 1 800 metrów, bez użycia przemysłowo produkowanych nawozów i oprysków. Drzewa kawowe rozwijają się dzięki żyznej wulkanicznej glebie, ale także dzięki zrównoważonemu podejściu rolników do ich uprawy - używają oni suszonych łupin kawy zwanych cascara jako nawozu. Zbierają oni krzewy kawowe od marca do czerwca, przetwarzają je poprzez mycie i suszenie zielonych ziaren na specjalnych stołach pod bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. W ten sposób najwyższej jakości kawa z Idwji idzie w świat, zdobywając liczne nagrody w międzynarodowych konkursach.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


15% ZNIŻKA
KOSTARIKA SAN RAFAEL TARRAZU SHB RZ kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOSTARIKA SAN RAFAEL TARRAZU SHB RZ kawa ziarnista

Naprawdę nie piłeś jeszcze kawy z Kostaryki? Musisz szybko to zmienić! Gleby wulkaniczne kraju Ameryki Środkowej dają kawie pełny, szlachetny smak. W przypadku kawy San Rafael z regionu Tarrazu wrażenie jest wzmocnione przez aksamitne słodkie nutki karmelu. Zaufaj ekspertom, na Costa Rica rośnie 400 milionów drzew kawowych! Nie będziesz zawiedziony. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
179,1 zł /1000 g 152,3 zł /1000 g 15,2 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 22. 5. 2024

15% ZNIŻKA
KOLUMBIA HUILA WOMEN´S COFFEE PROJECT - Micro Lot
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOLUMBIA HUILA WOMEN´S COFFEE PROJECT - Micro Lot

W południowo-zachodniej części Kolumbii, na wulkanicznej ziemi wysokich gór, dojrzała kawa. Nie byłoby w tym nic specjalnego. Te czerwone jagody zawierają jednak ziarna o unikalnych smakach i zapachach. Nie rosną one nigdzie indziej na świecie. Dlatego najchętniej poszukiwany jest micro lot z regionu Huila. Za nim stoją kobiety z 21 farm, które dzięki naszemu zamiłowaniu do kawy, mogą wysłać swoje dzieci do szkoły i zapewnić im opiekę zdrowotną.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
205,3 zł /1000 g 174,5 zł /1000 g 17,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 22. 5. 2024

15% ZNIŻKA
WIOSENNA mieszanka espresso wybranych kaw ziarnistych
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

WIOSENNA mieszanka espresso wybranych kaw ziarnistych

Każda nutka jest inna, a jednak razem tworzą wspaniałą symfonię. Symfonię wiosenną. Mieszanka espresso z limitowanej edycji została tak stworzona, aby swoją kompozycją przywoływała młodzieńczość, wigor i świeżość wiosennych dni. Poprzez połączenie oddzielnie palonych jednorodnych arabik klasy premium uzyskaliśmy profil smakowy, który jest miodowy, zawiera elementy jaśminu i zachwyca nutami pomarańczy, wiśni i czekolady. Pachnie jak wiosna, jak kwiaty. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
183,1 zł /1000 g 155,7 zł /1000 g 15,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 22. 5. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »