Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Kenia AA Nakuru Mutungat - Micro Lot

Kod: 1721

Kenijska kawa jest jedną z najlepszych na świecie. Ma bogate ciało, wysoką kwasowość, intensywny smak i wyśmienity aromat. Tak, dokładnie taka jest Kenja AA Nakuru Mutunugat microlot z regionu wulkanów i jezior. Smakuje porzeczkami, morelami, wiśniami i winogronami, a także soczystym granatem. Uprawiana na plantacji zarządzanej przez Kibirigwi Farmers Cooperative Society, otrzymała nie tylko najwyższej klasy opiekę, ale także swój własny rodowód. 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Kenia
Region
Region:
Bahati
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1850 - 2055m
Smak
Smak:
Winogrona, Porzeczka, Granat
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i aromat kawy

Kenia AA Nakuru Mutunugat to arabika znana ze swojego intensywnego profilu smakowego. Przy naprawdę uważnej degustacji można dostrzec linie świeżych, kwasowych owoców uzupełnionych przyjemną słodyczą. Aromat jest wręcz wyśmienity, zrównoważony i bogaty w ciało.

Pochodzenie kawy 

W jaki sposób kenijska AA Nakuru Mutunugat arabica znalazła się w rodowodzie? Zasłużyła na to! Pochodzi on z jednej konkretnej plantacji w regionie Nakuru w Kenii. Być może zainteresuje Was fakt, że oprócz pól kawowych znajdują się tu również niezwykle ciekawe jeziora (najpopularniejsze z nich nazywa się Nakuru, jego tafla i brzegi są nieustannie oblegane przez ogromne stada różowych flamingów), miejsca prehistoryczne i wygasłe wulkany. Wulkany odgrywają kluczową rolę w jakości kawy - czerwona wulkaniczna gleba nadaje owocom specyficzne minerały, co wpływa na smak ziaren. Oczywiście nie bez znaczenia jest również duża wysokość, na której uprawiane są krzewy oraz wyważone proporcje dni słonecznych i deszczowych.

Kenia słynie z uprawy drzew kawowych. Mimo, że jej produkcja nie należy do największych na świecie, jest w stanie eksportować najlepsze odmiany, poszukiwane przez koneserów kawy w USA, Europie i Azji. Kenijczycy sadzą drzewa kawowe na wysokości od 1 400 do 2 000 metrów, co klasyfikuje wiele z nich do kategorii SHG (Strictly High Grown) i SHB (Strictly Hard Bean). Powierzchnia plantacji kawy w Kenii szacowana jest na 160 000 hektarów. Inne szacunki mówią, że około 150.000 osób zajmuje się uprawą kawy w kraju, a sześć milionów osób jest bezpośrednio i pośrednio zatrudnionych w przemyśle kawowym. Raczej trudno jest znaleźć odpowiednie dane liczbowe opisujące wielkość rocznej produkcji kawy w Kenii. Niektóre źródła podają liczbę miliona worków, inne mówią o 40 000 ton. W każdym razie obejmuje on mniej niż jeden procent światowego rynku.

Ciekawostką jest również fakt, że choć Kenia sąsiaduje bezpośrednio z Etiopią, kolebką kawy, to jej mieszkańcy zaczęli uprawiać kawowce dopiero pod koniec XIX wieku. Początki produkcji komercyjnej przypisuje się gospodarstwom brytyjskim, co zmieniło się po słynnym powstaniu Mau Mau w 1954 r., kiedy to niezależni Kenijczycy przejęli plantacje i zakłady produkcyjne. Większość rolników (około 55%) to drobni rolnicy zorganizowani w kilkaset spółdzielni. Jedną z nich jest Kibirigwi Farmers Cooperative Society, obejmująca osiem zakładów przetwórczych.

Kawa z Kibirigwi Farmers Cooperative Society (zrzeszającej 1 141 rolników) do produkcji zielonych ziaren jest myta przy użyciu wody z rzeki Kibirigwi. Pracownicy wsypują ręcznie zebrane, czerwone owoce kawy do wody i sortują je według tego, czy pływają, czy opadają na dno. Po zebraniu jagód, zielona kawa jest poddawana fermentacji w specjalnych pojemnikach przez noc. Następnie pracownicy muszą je umyć i posortować. Do suszenia używają betonowych stołów - zielone ziarna  leżą na nich przez 8-14 dni. Ponadto, każdego roku spółdzielnia hoduje ponad 200.000 sadzonek drzewek kawowych, które uzupełniają plantacje. 

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
Na jedną kawę, należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
Zalać wodą o temperaturze około 95 ° C.

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


ETHIOPIA SIDAMO GRADE1 kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

ETHIOPIA SIDAMO GRADE1 kawa ziarnista

Zawsze świeżo palona, zawsze najwyższej jakości! Kolejna dobroć Etiopii o doskonałym zapachu, pochodząca z najstarszych gospodarstw na świecie trafia na nasz rynek. Sidamo zawdzięcza swoją nazwą pierwotnym mieszkańcom królestwa Kaffy. Co się z nimi stało, nie wiemy, ale pewne jest, że dzięki niezwykle interesującej Sidamo, na tą kawę jest popyt na całym świecie.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
171,3 zł /1000 g 17,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 21. 5. 2024

CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWA kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWA kawa ziarnista

Dwa smaki pasują do siebie wspaniale – migdały i czekolada. Spróbujcie je w kombinacji z luksusową kawą plantacyjną. Poczujecie w ten sposób nie tylko jej zaokrąglony i zharmonizowany smak, ale także atrakcyjną gorzko-słodką nutę. Sprawcie, by wasz dzień był piękniejszy. Kawa ziarnista uprawiana z miłością i palona z wyczuciem nie powinna zostać niezauważona.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
150,9 zł /1000 g 15,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 21. 5. 2024

DOMINIKANA AA JUNCALITO kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

DOMINIKANA AA JUNCALITO kawa ziarnista

Jeśli Dominikana jest dla ciebie synonimem wymarzonych wakacji, dopisz do niej również luksusową kawę. Piękny kraj na Karaibach jest następnym celem w naszej wyprawie za plantacyjną kawą. Wyobraźmy sobie długą białą plażę, krystalicznie morze i pyszne espresso. Czego chcieć więcej.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
183,6 zł /1000 g 18,4 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 21. 5. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »