Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

HONDURAS GEISHA SANTA BARBARA TRINIDAD - Micro Lot

Kod: 1354

W jej zapachu rozpoznacie jaśmin i owoce tropikalne. Kto przygotuje Gejszę, będzie miał bardzo aromatyczne i kwiatowe doznania. Rolnicy z Trynidadu dbają o to z pasją i minimalnym wpływem na środowisko. Cieszcie się luksusem. Gejsza ze wzgórz Hondurasu to kawa na szczególne chwile, królowa pośród wszystkich.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Honduras
Różnorodność
Różnorodność:
Varietal Geisha
Region
Region:
Santa Barbara
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1350 - 1400m
Smak
Smak:
Cytrus, Nugat
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Honduras Geisha Santa Barbara Trinidad SHG należy do kaw wyjątkowo zbalansowanych z pełnym ciałem. W zapachu rozpoznacie słodycz jaśminowych kwiatów, smak cytrusów i nugatu. Spodziewajcie się delikatnej i lekkiej pianki.

Pochodzenie kawy

Kawa Geisha to ekskluzywna i najdroższa odmianę kawy na świecie. Jest nagradzana medalami na wszystkich zawodach i jest na nią popyt we wszystkich luksusowych kawiarniach. Sama odmiana pochodzi z wioski Gesha w zachodniej Etiopii. Wygląda trochę nietypowo - krzewy kawowniku są tak wysokie, że trzeba je zbierać stojąc na drabinie. System korzeniowy jest bardzo płytki. Roślina wymaga większej wysokości, tylko łagodnego promieniowania słonecznego i określonej wilgotności. Jej owoce są wydłużone.  Dzięki kombinacji czynników klimatycznych Geisha ma niepowtarzalny smak i na aukcjach łamie jeden rekord za drugim.

Z etiopskich lasów kawa ta dotarła na cały świat poprzez Kenię, Tanzanię, Kostarykę i Panamę. W Hondurasie uprawia ją rodzina José Salomona Fajardo i Adriana Bueso. Mieszkają w północno-zachodniej części kraju, w miejscowości Santa Barbara. Jej mieszkańcy mówią, że mają żydowskich przodków, na przykład nazwali po byłym ambasadorze Izraela Szimona Agura miejscową ulicę i ośrodek sportowy o nazwie Plaza Jeruzalem, ponieważ został zbudowany przy wsparciu finansowym Izraela.

Kawa jest uprawiana w Trynidadzie na wysokości 1350-1400 metrów. Gospodarstwo Finca Jerusalén skupia kilku drobnych producentów ze wsi Montecristo, El Guijo i Carretal. Kawowe wiśnie są zbierane ręcznie i przetwarzane w tradycyjny sposób, z poszanowaniem dziedzictwa rodzinnego i ochrony przyrody. Z czerwonych jagód mechanicznie usuwana jest skórka, potem ziarna pozostawia się do fermentacji przez 12-16 godzin, a następnie rolnicy myją je ręcznie. Geisha musi być suszona w wilgotności 11-12 procent, zwykle suszy się ją na betonowych płytach na około 3 cm warstwie. Tam musi być w regularnych odstępach czasu, co najmniej raz na godzinę przemieszana. Przed zapakowaniem kawy i dostraceniem jej na giełde, kawa ponownie musi przejść przez sorotowanie.

 Podsumowując, być może jedyna uwaga o Micro Lot. Nazywa się tak kawę selektywną z "rodowodem", z dokładnie identyfikowalną plantacją, plantatorem i przetwórcą.

 

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »