Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Gorąca czekolada w proszku z cukrem kokosowym BIO

Kod: 1922

Dominikańskie organiczne kakao z cukrem kokosowym? Dlaczego nie! Przygotuj szybki, dobry i pełen antyoksydantów napój. Możecie dodać do niego bitą śmietanę, cynamon, pianki marshmallow lub syrop karmelowy, możecie pić go jako przekąskę lub po prostu dla przyjemności. Gorąca czekolada w proszku jest idealna przy pracy i podczas relaksu.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
119,4 zł /1000 g 11,9 zł /100 g
Dostarczymy do Środy, 22. 5. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Republika Dominikany
Smak
Smak:
Mleczna czekolada
BIO
BIO:
Tak

Skład

Kakao w proszku BIO, Cukier kokosowy BIO

PIANKA I SMAK CZEKOLADY

Gorąca czekolada w proszku 30% z cukrem kokosowym jest niezwykle przyjemna, lekka i wystarczająco słodka.

POCHODZENIE

Historia gorącej czekolady rozpoczęła się w Ameryce prekolumbijskiej. Prażone ziarna kakaowca były używane do przygotowywania napoju przez Majów i Azteków na terenach dzisiejszego Meksyku. Nazywali ją xocolātl, czyli gorzką wodą, uważali ją za świętą i pili ją ubitą, doprawioną różnymi przyprawami. Według dostępnych informacji taką „czekoladę” słodzono miodem lub nektarem z agawy.

W XVI wieku Meksyk został podbity przez Hiszpanów, a xocolātl trafił do Europy. Niemal natychmiast stał się popularny zarówno wśród szlachty, jak i dostojników kościelnych. Ale minęło kolejne 200 lat, zanim narodziła się czekolada, jaką znamy dzisiaj.

Jeśli chodzi o gorącą czekoladę, jest to napój zrobiony z kakao, cukru i mleka, który jest podgrzewany i mieszany, aż stanie się gładkim, miękkim, gorącym napojem. Im lepszej jakości kakao w proszku i cukier, tym oczywiście smaczniejszy wynik.

Kakao z Dominikany zdecydowanie należy do czołówki. Charakteryzuje się owocowymi i kwiatowymi nutami. Uzyskuje się je dzięki wyjątkowym warunkom klimatycznym i glebowym, w jakich rosną prawdziwe drzewa kakaowe (Theobroma cacao). Drzewa o wysokości do 10 metrów mają wydłużone jagody zawierające kilka nasion - ziarna kakaowe. Usunięcie ich z jagód jest dość trudne, ponieważ są one przechowywane w mocnej i twardej miąższu. Kiedy pracownicy uwalniają nasiona, pozwalają im fermentować przez 1-6 dni, a następnie suszą je i wysyłają na rynek. Przetwórcy ziarna kakaowego wytwarzają z nich proszek kakaowy i masło kakaowe.

Wspomnijmy również, że kakao z Dominikany, jednego z największych producentów organicznego kakao na świecie, jest niezwykle cenne. Jest poszukiwane przez producentów czekolady premium, a jego cena nie należy do najniższych. Kakao zawiera szereg unikalnych substancji, w tym teobrominę, kofeinę, flawonoidy, anandamid, fenyloetyloaminę oraz minerały (magnez, żelazo, cynk).

Drugim ważnym składnikiem tej gorącej czekolady jest cukier kokosowy, naturalny słodzik wytwarzany z nektaru kwiatów palmy kokosowej. Jego zalety to niższy indeks glikemiczny, bogaty i złożony profil smakowy przypominający karmel oraz delikatny kokosowy aromat.

Wzór opakowania czekolady i kakao

Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.

Sposób przygotowania

Rozpuszczamy 30 g czekolady w około 150 ml gorącego mleka. Jeśli chcecie, żeby napój był gęstszy i miał bardziej wyrazisty smak wymieszajcie czekoladę w stosunku 33 g czekolady i 66 ml gorącego mleka. Możecie oczywiście poeksperymentować z ilościami składników tak, aby uzyskać jak najbardziej satysfakcjonujący efekt.

Smak i nuty:
Intensywność
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Wartość odżywcza / 100g kakao
Wartość energetyczna: 1646 kj / kcal
Tłuszcze: 6,4
z tego nasycone: 3,9
Sacharydy: 71,5
z tego cukry: 63,2
Białka: 7,5
Sól: 0,29
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

Gorąca Brazylia daje światu nie tylko wspaniałych piłkarzy, surowce mineralne i okazję do podziwiania zabytków kultury. Jest także krajem, który zasłynął eksportem szczególnej kawy o świetnej jakości. Stuprocentowa Arabica Santos NY2 jest klasyką, która nigdy się nie znudzi. Któż, by się oparł czekoladzie i orzechom?  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
110,2 zł /1000 g 11,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 22. 5. 2024

BRAZYLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA

Bardzo dobra, bardzo pachnąca i słodka jak czekolada. Kawa z popularnej brazylijskiej plantacji Fazenda da Lagoa (Farm w pobliżu jeziora) jest jedną z najbardziej popularnych na świecie. Dojrzewa w łonie lasów deszczowych, w otoczeniu gór i jezior krystalicznych.  Palenie kawy musi być umiarkowanie intensywne, aby zachować jej „gładkie ciało“ i owocowy aromat.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
186,0 zł /1000 g 18,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 22. 5. 2024

BRAZYLIA MINAS SWISS WATER DECAF- ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA MINAS SWISS WATER DECAF- ziarnista

Brazylijską kawę na pewno już próbowaliśćie. Może pochodziła z tradycyjnego regionu Sul de Minas. A może tym razem napić się tej bezkofeinowej? Delikatna szwajcarska metoda pozbawiła kawę popularnego alkaloidu, ale pozostawiła jej naturalnie pyszny smak i aromat. Wasz kubek będzie pełen czekolady i orzechów, słodki, zrównoważony i pachnący. Możecie sobie na niego powzolić tyle razy, ile chcecie. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
173,0 zł /1000 g 17,3 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 22. 5. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »