Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

GORĄCA CZEKOLADA W PROSZKU 42% BIO

Kod: 1329

Wstrząsnąć. Nie mieszać. Lub odwrotnie. Zaletą gorącej czekolady w proszku jest to, że przygotowanie zajmuje tyle czasu, ile chcecie. Możecie przygotować kaszkę kakaową i zalać ją gorącym mlekiem, lub po prostu nasypać kilka łyżeczek kakao do szklanki. Kto to ma ochotę na coś ekstra słodkiego, doda bitą śmietaną. A kto ma ochotę na coś "mocniejszego" doda rum. Jak Wy będziecie się delektować? 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
116,0 zł /1000 g 11,6 zł /100 g
Dostarczymy do Środy, 22. 5. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Republika Dominikany
Smak
Smak:
Mleczna czekolada
BIO
BIO:
Tak

Skład

Kakao w proszku BIO, Organiczny cukier trzcinowy

PIANKA I SMAK CZEKOLADY 

Gorąca czekolada w proszku z 42% kakao i szczyptą cukru trzcinowego smakuje bardzo pysznie, ciepło i miękko.

POCHODZENIE 

Wystarczą dwie rośliny i droga do gorącej czekolady stoi otworem. Oczywiście nie obejdzie się bez często ciężkiej pracy człowieka i maszyn. Jednak mieszanka wysokiej jakości kakao i cukru trzcinowego to ostatecznie prosta kompozycja surowców w najczystszej postaci. Co więcej, gdyż oba pochodzą z upraw ekologicznych.

Kakaowce (Theobroma cacao) to drzewa pochodzące z tropikalnych regionów obu Ameryk i Afryki. Potrzebują żyznej gleby, dużej ilości słońca i ochrony przed wiatrem. Ta wiecznie zielona roślina może dorastać do 10 metrów, ale na plantacjach utrzymuje się ją na wysokości krzewu. Ma długie liście, gałęzie pokryte włoskami i kwitnie na różowo-biało, zwykle w dwóch falach rocznie. Owocem kakaowca jest strąk o długości około 20 centymetrów wypełniony kolcami. W nim znajdują się nasiona - ziarna kakaowca. Mają one około 2 centymetrów długości i są zbierane ręcznie. Ziarna są niejadalne w stanie surowym. Dlatego pozostawia się je do fermentacji (maksymalnie przez tydzień), a następnie suszy. Wstępnie przygotowany produkt trafia do fabryki. Ziarna są prażone, kruszone, mielone i prasowane. Rezultatem jest masło kakaowe i proszek kakaowy.

Nie bez znaczenia jest fakt, że kakao odegrało znaczącą rolę w historii. Aztekowie używali tego ziarna jako waluty, a napój z niego wytwarzany był uważany za święty. Pili go wyłącznie mężczyźni i nazywali cacahuatl, czyli gorzką wodą. Dopiero w XVI wieku ziarna kakaowca dotarły do Europy, najpierw na hiszpański dwór królewski. Dopiero w XVII wieku ich użycie rozprzestrzeniło się na Francję i inne kraje.

Trzcina cukrowa (Saccharum officinarum) to masywna trawa przypominająca trzcinę. Może osiągać do 6 metrów wysokości. Jej łodygi są podzielone kolankami i zawierają rdzeń o wysokiej zawartości cukru. Trzcina cukrowa jest zbierana ręcznie za pomocą maczet lub maszynowo. W obu przypadkach musi zostać przetworzona w ciągu 24 godzin. Łodygi są miażdżone i wyciskane, a sok wypływa. Jest on odparowywany do momentu pojawienia się jasnobrązowych kryształków, czyli cukru trzcinowego. Ze 100 ton trzciny cukrowej można wyprodukować 9-13 ton cukru. Trzcina cukrowa rośnie w regionach subtropikalnych i tropikalnych.

Kakao w proszku w tej gorącej czekoladzie pochodzi z Dominikany, a cukier trzcinowy z Paragwaju.

Nie jest zalecana dla osób nietolerujących laktozy.

Wzór opakowania czekolady i kakao

Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.

Sposób przygotowania

Rozpuszczamy 30 g czekolady w około 150 ml gorącego mleka. Jeśli chcecie, żeby napój był gęstszy i miał bardziej wyrazisty smak wymieszajcie czekoladę w stosunku 33 g czekolady i 66 ml gorącego mleka. Możecie oczywiście poeksperymentować z ilościami składników tak, aby uzyskać jak najbardziej satysfakcjonujący efekt.

Smak i nuty:
Intensywność
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Wartość odżywcza / 100g kakao
Wartość energetyczna: 1649 kJ / 392 kcal
Tłuszcze: 8,8
z tego nasycone: 5,5
Sacharydy: 63,7
z tego cukry: 58,2
Białka: 7,6
Sól: 0,02
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

Gorąca Brazylia daje światu nie tylko wspaniałych piłkarzy, surowce mineralne i okazję do podziwiania zabytków kultury. Jest także krajem, który zasłynął eksportem szczególnej kawy o świetnej jakości. Stuprocentowa Arabica Santos NY2 jest klasyką, która nigdy się nie znudzi. Któż, by się oparł czekoladzie i orzechom?  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
110,2 zł /1000 g 11,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 22. 5. 2024

15% ZNIŻKA
GORĄCA CZEKOLADA W PROSZKU 42% BIO – KARMEL
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

GORĄCA CZEKOLADA W PROSZKU 42% BIO – KARMEL

Jeśli macie kubek, mleko i łyżeczkę to tylko gorącej czekolady brakuje Wam do szczęścia. Mieszanka najwyższej jakości kakao i wysokiej jakości cukru trzcinowego potrafi przywrócić dobry nastrój i zachęcić do pracy lub uprawiania sportu. Nie bez powodu piją kakao zakochani ludzie, małe dzieci lub seniorzy. Oni wszyscy wiedzą co to jest szczęście. Dołączcie do nich i osłodźcie sobie rano lub popołudnie zdrową gorącą czekoladą. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
119,4 zł /1000 g 101,5 zł /1000 g 10,2 zł /100 g
Dostarczymy do Środy, 22. 5. 2024

KAKAO PANAMA (20/22)
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KAKAO PANAMA (20/22)

Mieszkańcy Panamy sprzedawali kakao już podczas kolonizacji hiszpańskiej, komercyjnie zaczęli uprawiać drzewa kakaowe około 1920 r. Tradycyjne narody wykorzystywały ziarna w rytuałach, jako produkt kosmetyczny i do leczenia. Jak to jest dzisiaj? Kraj na granicy Ameryki Środkowej i Południowej zbiera około 900 ton ziarna kakaowego rocznie. Kakao panamskie rośnie w cieniu lasów deszczowych, a czekolada z niego wytwarzana zyskuje doskonałą reputację. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
119,4 zł /1000 g 11,9 zł /100 g
Dostarczymy do Środy, 22. 5. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »