Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

BRAZYLIA CERRADO BLACK DIAMOND – kawa ziarnista

Kod: 1551

Jest jak niedostępny diament, wyjątkowy rarytas, wyśnione królestwo. Filiżanka tej kawy pobudzi fantazję i przyniesie Wam to, czego potrzebujecie. Słodką soczystość, bogatą bazę oraz smak czekolady, migdałów i orzechów. Kawowy specjał pochodzący z farmy Vista Alegre zbiera laury na targach, jest popularna wśród baristów i dzierży mocną pozycję w domach smakoszy. Dołączcie do ekskluzywnej grupy wielbicieli brazylijskich czarnych diamentów.

 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
175,8 zł /1000 g 17,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 22. 5. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Brazylia
Różnorodność
Różnorodność:
Catuai
Region
Region:
Cerrado Mineiro
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
800 - 1500m
Smak
Smak:
Gorzka czekolada, Migdałowy
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Sucha

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Kawa ziarnista Brazylia Cerrado Black Diamond charakteryzuje się pełną bazą i smakiem tak wyważonym, że nic mu nie brakuje ani nie ma niczego w nadmiarze – soczystość dopełnia słodycz, kwasowość jest ukoronowana czekoladą a migdały uzupełniają orzechy laskowe. Jeżeli preferujecie przygotowywanie napoju w french pressie lub jesteście zakochani w mocnym espresso, ta kawa jest właśnie dla Was. Ponieważ mamy do czynienia z arabiką, to możemy oczekiwać pianki delikatnej, niższej, ale spójnej i puszystej.

Pochodzenie kawy

Zawsze warto się dowiedzieć, jaką drogą kawa do nas dotarła, z którego kraju lub regionu pochodzi. Dla regionu Serrano Mineiro rolnictwo, a tym bardziej uprawa kawowców, przez długi okres było tylko marzeniem. Suchy klimat i brak doświadczenia mieszkańców górzystego regionu nie sprzyjały uprawie roślin, aż do momentu wprowadzenia w życie programu rządowego w 1960 roku. Dzięki uruchomieniu procesów nawadniania, lokalna ludność mogła zająć się hodowlą bydła a dzięki współpracy z naukowcami udało się tak stymulować glebę, że stała się wyjątkowo korzystną do uprawy właśnie krzewów kawowca. Ich ziarna wyróżniają się niesamowitym i niepowtarzalnym smakiem i są zwykle przetwarzane poniekąd nietypowo – w procesie suchym.

W regionie Serrano Mineiro uprawą kawy zajmuje się 4 500 producentów na plantacjach znajdujących cię na wysokościach 800 – 1 300 metrów nad poziomem morza. Oczywiście wpływ na wyniki ma nie tylko ich codzienna żmudna praca, ale także panujący tutaj klimat, czyli gorące i wilgotne lata na przemian z łagodnymi i suchymi zimami. Wszyscy lokalni plantatorzy muszą należeć do organizacji Cerrado Mineiro Coffee Federation. Podobnie jak José Renato Rodrigues Aloes właściciela plantacji, z której pochodzi kawa Brazylia Cerrado Black Diamond.

Plantację Chacara Vista Alegre młody mężczyzna przejął od swojego ojca i natychmiast postanowił zgłosić „swoją” kawę do prestiżowego Cup of Excellence 2014, najważniejszego konkursu w całej Brazylii. Jego rodzice uważali to za czyste szaleństwo, ale José Renato zajmując piąte miejsce odniósł sukces dzięki kawie z rodzinnej plantacji. To wydarzenie uplasowało plantację w brazylijskiej czołówce i oczywiście wygenerowało ogromny międzynarodowy popyt na produkowane tutaj ziarna. Do 2,5-gektarowej plantacji José Renato dołączył kolejny hektar ziemi i bez ustanku pracuje nad rozwojem swojej firmy. Niedawno powiększyła się także jego rodzina – na świat przyszedł Beniamin, przyszły kontynuator rolniczego rzemiosła.

Robotnicy na plantacji zbierają kawę ręcznie i pozostawiają ją na 24 – 26 godzin „zwiędnąć” na słońcu. Po usunięciu wadliwych lub niespełniających w inny sposób wymagań jagód zbiory są przenoszone do tak zwanych łóżek afrykańskich, czyli cementowych tarasów, na których owoce rozkłada się w średnio cienkiej warstwie. W ten sposób kawę suszy się, aż do osiągnięcia 13,5-procentowej wilgotności. Na zakończenie mechanicznie usuwa się suche łupiny i oczyszcza się wyłuskane ziarna.

Podsumowując, przytoczmy opinię jury konkursu Cup of Excellence 2014 dotyczącą kawy z farmy Chacara Vista Alegre: aromat wanilii, brzoskwiń, jabłek, gałki muszkatołowej, arbuza, a także chińskich gruszek, malin, jagód, miodu i fig. Eksperci byli zafascynowani delikatną, klarowną, ananasową, jednocześnie mleczną kwaskowatością, a jej bazę określili jako mocną, niesamowicie kompleksową, gładką, elegancką i dobrze zrównoważoną.

 Wszystkie niuanse najlepiej wyczujecie w espresso lub napoju przygotowanym w french pressie.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
  2. Na jedną kawę, należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
  3. Zalać wodą o temperaturze około 95 ° C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

Gorąca Brazylia daje światu nie tylko wspaniałych piłkarzy, surowce mineralne i okazję do podziwiania zabytków kultury. Jest także krajem, który zasłynął eksportem szczególnej kawy o świetnej jakości. Stuprocentowa Arabica Santos NY2 jest klasyką, która nigdy się nie znudzi. Któż, by się oparł czekoladzie i orzechom?  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
110,2 zł /1000 g 11,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 22. 5. 2024

BRAZYLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA

Bardzo dobra, bardzo pachnąca i słodka jak czekolada. Kawa z popularnej brazylijskiej plantacji Fazenda da Lagoa (Farm w pobliżu jeziora) jest jedną z najbardziej popularnych na świecie. Dojrzewa w łonie lasów deszczowych, w otoczeniu gór i jezior krystalicznych.  Palenie kawy musi być umiarkowanie intensywne, aby zachować jej „gładkie ciało“ i owocowy aromat.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
186,0 zł /1000 g 18,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 22. 5. 2024

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

Bajka dla smakoszy! Ta kawa plantacyjna z południowego wybrzeża Kuby może pochwalić się prawie zerową kwasowością i pełnym smakiem o widocznym czekoladowym i karmelowym zabarwieniu. Pasmo górskie Sierra Maestra, w którym się urodziła, dało jej słodki zapach miodu i cukru trzcinowego. Kiedy jej spróbujecie, odkryjecie w niej nuty dymu i rumu kubańskiego.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
170,4 zł /1000 g 17,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 22. 5. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »