Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

BRAZYLIA DOLCE DIAMANTINA - kawa ziarnista

Kod: 1525
Ocena: doskonały, 1 recenzje

W obszarze, w którym narodziła się ta kawa, oprócz dzikiej przyrody można podziwiać diamenty. Tak, niektóre lokalizacje w brazylijskim Cerrado słyną z rzadkich minerałów. Podobnie jak ziarna kawy, które są jednymi z najbardziej poszukiwanych na świecie. Idealna Dolce Diamantina zachwyci również Wasze kubki smakowe - z charakterystyczną słodyczą, dobrym ciałem i delikatnym orzechowym zakończeniem.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
151,9 zł /1000 g 15,2 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 9. 5. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Brazylia
Różnorodność
Różnorodność:
Catuai
Region
Region:
Cerrado
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
800 - 1500m
Smak
Smak:
Czekolada, Orzech
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Kawa Brazylia Dolce Diamantina nie zyskała popularności przez przypadek. Wyobraźcie sobie słodką kawę o doskonałym, bogatym ciele, przyjemnie niskiej kwasowości i długim posmaku, który sprawia, że czujecie się, jakbyście właśnie jedli ciasto orzechowo-karmelowe. Tak właśnie wygląda Dolce Diamantina. Jeden łyk to za mało.

Pochodzenie kawy

Powiedzmy Brazylia, a usłyszymy: piłka nożna, diamenty, kawa. Dla każdego interesujaca jest inna pozycja. Nas oczywiście najbardziej interesuje ta ostatnia. Kawa po brazylijsku to koncepcja. Nie tylko dlatego, że ma ponad 300 lat historii i pojawiła się w wielu filmach. Nie tylko dlatego, że prawdopodobnie popijał ją Beethoven lub Balzac. Ale głównie dlatego, że jest absolutnie wspaniała. W przypadku Dolce Diamantino  za wspaniałe wrażenia smakowe damy rękę do ognia. 

Republica Federativa do Brasil, jak brzmi oficjalna nazwa największego państwa Ameryki Południowej, produkuje ziarna kawy od połowy XVIII wieku. Obecnie dostarcza na rynek ponad 33 procent światowej kawy, ponad 73 procent brazylijskich zbiorów jest eksportowanych.

Kawoce rosną w Brazylii na wysokości od 400 do 1600 metrów. Ich czerwone jagody są zbierane od maja do września i zwykle są przetwarzane poprzez przemywanie (fully washed). Tak zwana metoda mokra poprawia przyjemną świeżość kawy oraz podkreśla jej naturalne owocowe i kwiatowe odcienie. Jak wygląda procedura? Najpierw pracownicy muszą przejść przez całe plantacje kawy i ręcznie zbierać najbardziej dojrzałe owoce. Wyglądają jak wiśnie, każda z dwoma ziarnami kawy ukrytymi pod skórą, w jasnym ciele.

Owoce wlewa się do specjalnych zbiorników z wodą, która doprowadza je do tak zwanego młyna. Pomiędzy płytami zgniatającymi uwalnia się łuski a częściowo także miąższ. Następnie podróżują do naczyń fermentacyjnych. Pozostają tam przez kilkadziesiąt godzin, aż pozostały miąższ rozpuści się i ziarna kawy zostaną całkowicie uwolnione. Spółdzielnia Exportadora Atlantica Doce Diamantina, z której pochodzą te zbiory Dolce Diamantina, ostatecznie wysuszyła zieloną kawę w bezpośrednim świetle słonecznym. Personel pokryje nimi betonowe tarasy i od czasu do czasu zgrabi je, aby nnie wytworzyła się pleśń i aby ziarna wysuszono równomiernie.

Warto również podkreślić, że kawa Dolce Diamantina charakteryzuje się dużym ziarnem. Kawę prażymy na stopień średnikawę, aby wydobyć z niej najpiękniejsze odcienie. Doskonale nadaje się zarówno do pakowych jak i automatycznych ekspresów do kawy, jak i do przygotowywania napojów przesączanych przez filtr czy w kawiarce. 

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

9. 6.

Ocena: doskonały
Kawa bardzo delikatna i aromatyczna, polecam wszystkim, którzy lubią kawy o niskiej kwasowości.

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

Gorąca Brazylia daje światu nie tylko wspaniałych piłkarzy, surowce mineralne i okazję do podziwiania zabytków kultury. Jest także krajem, który zasłynął eksportem szczególnej kawy o świetnej jakości. Stuprocentowa Arabica Santos NY2 jest klasyką, która nigdy się nie znudzi. Któż, by się oparł czekoladzie i orzechom?  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
110,2 zł /1000 g 11,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 9. 5. 2024

15% ZNIŻKA
GWATEMALA - ANTIQUA SAN JUAN SCR90 kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

GWATEMALA - ANTIQUA SAN JUAN SCR90 kawa ziarnista

Popularną odmianę Bourbon charakteryzują małe i regularne ziarna, kwasowość i pełna intensywność. Plantacyjnej kawy Gwatemali nie może zabraknąć na twojej półce wśród ulubionych smakołyków. Niezwykle intensywny, owocowy aromat i średni stopień prażenia – smakuje jak małe ristretto i klasyczne espresso.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
146,5 zł /1000 g 124,5 zł /1000 g 12,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 9. 5. 2024

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

Bajka dla smakoszy! Ta kawa plantacyjna z południowego wybrzeża Kuby może pochwalić się prawie zerową kwasowością i pełnym smakiem o widocznym czekoladowym i karmelowym zabarwieniu. Pasmo górskie Sierra Maestra, w którym się urodziła, dało jej słodki zapach miodu i cukru trzcinowego. Kiedy jej spróbujecie, odkryjecie w niej nuty dymu i rumu kubańskiego.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
170,4 zł /1000 g 17,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 9. 5. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »